Monday 25 November 2013

Perubahan


2014 hampir tiba.  Sepanjang 2013 banyak perubahan berlaku pada diri ini. Tahun lepas, ada dugaan ujian dalam persahabatan.  Tahun ni  ujian istiqamah dan mendekatkan diri dengan Allah. Mengenali Pencipta, mengenali Rasulullah dan cuba mempraktikkan sunnah. Cukup susah rupanya bila nak beristiqamah ni. Senang berkata-kata, susah perlaksanaanya.

Selepas arwah ayah meninggal, Rasa kehilangan. Satu tanggungjawab besar jatuh ke bahu dan aku jatuh terduduk diam tak terkata. Pemergianya tiba tiba. Dalam sedih, sepi, hidup perlu diteruskan. Dalam kesamaran, dalam kegelapan mengurus itu dan ini, tanah, bendang, urusan adik adik, pada masa yang sama, emak pula tak berapa sihat, berulang ke hospital setiap bulan, masa tu Hospital di Kangar, bila pindah rumah baru di  Jitra, Perjalanan ke Kangar jadi jauh. Urusan pindah ke Hospital Alor Setar makan masa juga dekat 6 bulan. Dah tukar hospital Alor Setar, of course ada routine follow up sebab bukan senang hospital nak take over kes pesakit dari hospital lain. satu hal pula ke hospital alor setar saban minggu. Ketika itu, sabar dan sabar. Mana nak handle family, nak ulang alik ke hospital, ulang alik hantar adik ke sekolah (sometimes rotate dengan my brother) dan ulang alik ke ipoh. Tanggung jawab  kepada ibu, tanggung jawab dan amanah dari ayah kepada adik semua penting, semua patut dituruti. Suami pula jauh masa tu.



Kadangkala rasa sedih tiada abang, tiada kakak untuk mengadu dan bergantung. Semua buat sendiri.

Bila ada yang menghulurkan alam persahabatan, disaat saat kita memerlukan persahabatan diterima dengan tangan terbuka.  Masa tu ada kawan yang macam kakak sendiri dan juga abang sendiri. Seronoknya dapat keluar sekali sekala, release tension. Ada kakak dan abang yang memahami diri ini dan terima seadanya. Tiba tiba teman yang dianggap seperti kakak yang disayang yang menjadi tulang belakang hilang pergi.  Beberapa bulan selepas tu kehilangan pula teman yang dianggap abang, yang selama ni masing2 bergantungan. Masing-masing punya masalah. Masing-masing mengadu masalah… menjadi pendegar setia saban hari. Hilang begitu sahaja meninggalkan cacian dan kata nista, fitnah menjadi taruhannya. Cakap sahaja nak tamatkan persahabatan, kenapa perlu memfitnah itu dan ini?. Period.



Lupakan drama diatas, I try to find the strength dengan kaki sendiri. Cuba hiburkan diri dengan hobby photography. Alhamdulillah membantu. Sangat membantu. Hidup diteruskan seperti biasa. Berulang alik antara Kedah-Perak, rumah-office, rumah –sekolah, rumah-hospital sedar sedar je kekuatan itu datang dengan sendirinya.. Setiap hari mengadu pada Allah, benar kata orang, semakin kita kerap merintih kepada Nya Ya Rahman Ya Rahim, kita semakin dekat, semakin mengenali Nya, semakin kasih dan sayang kepada Nya.

Bermula lah episod mengenali Sang Pencipta yang maha Agung. Terasa diri ini sangat kerdil. Sangat lemah tetapi diberi kekuatan dalaman yang cukup.

Alhamdulillah tahun ni emak dah semakin sihat, Cuma sesekali ke hospital untuk follow up dan check up. Dan tahun ni banyak berulang alik ke Perak sebab husband menetap disana. Irfan pula sekarang akan habis SPM dalam beberapa hari.

Alhamdulillah, syukur. Allah adalah sebaik baik perancang. Dalam perancangan Nya yang maha hebat, dia rupanya mahu aku menjadi hamba Nya yang tawaduk, yang diredhai Nya. Lantas Dia menjauhkan diri ini dari segala-gala anasir dan pengaruh yang tidak baik. Bila diingatkan balik perkara silam, sekarang aku jadi diri sendiri, tak ikut cakap orang lain, boleh berkawan dengan sesiapa sahaja, dan aku banyak habiskan masa dengan keluarga. Kalau dulu seringkali masa dihabiskan melepak di mamak dan berbual kosong perkara tak berfaedah. Kini setiap  masa dan perbualan terisi dan berisi. Syukur atas rahmat Allah. Kadangkala kita tak sedar Rahmat Allah disebalik semua perkara dan peristiwa.

Perjalanan masih jauh, perjuangan masih belum selesai. Banyak perkara perlu diubah. Perlu Istiqamah dengan lebih kuat. Aku masih belum sempurna.


As the quote above, for me keduanya sekali. Yes I change because, I learned a lot, and yes I have been hurt so much....

Sejujurnya.. diri ini memerlukan abang dan kakak sebagai pembimbing. Masih mencari dan akan terus mencari..... kali ini sebagai pembimbing menuju kearah mencari keredhaan Allah Swt. Salah aku sendiri juga dulu, berkawan untuk keseronokan bukan kerana Allah. And I realize now, good people are hard to find, so treasure them. IsyaAllah, I'll find them one day...

My advice for those yang hidup sempurna dikelilingi orang tersayang, ada kakak, ada abang, ada adik, ada ayah dan ibu, ada kawan yang setia,  Recognize when you have good people in your life and treat them right. Don't take out your frustrations on those that love you and would do anything for you...

Yours truly...
Eny Abdullah






Monday 18 November 2013

Banana Cake

Siapa yang tak suka kek pisang kan, especially yang homemade punya. Like me, I love cake ala ala bundt cake ni makan panas panas wash down dengan coffee atau teh.

DSC_3328

DSC_3336

The original recipe it called BANANA BREAD. I really dont know the difference between Banana Bread and Banana Cake. But this cake is worth try. 

The verdict, kek nya lembut dan lebih sedap dimakan panas panas. Lebih  lama simpan selepas dibakar kek jadi lebih moist dan harum.

Ramai yang tak suka buat kek pisang sebab selalunya selalu rasa soda bikarbonat yang terlalu kuat dalam cake. Tak sure pulak kek lain yang pakai soda ni, tak ada pula masalah ni. Semoga tips berikut dapat membantu.

1. Jangan terlebih letak soda bicabornate sebab menjejaskan rasa kek. Invest lebih sikit beli soda bicarbonat yang bagus sebab yang murah tu rasa kuat sgt. Pakai sudu pengukur bukan sudu biasa kat dapur kita tu. Baru tak terlebih ukur soda bicarbonate.

2. Pakai pisang yang berbau harum wangi seperti pisang berangan. jangan guna esen perisa pisang. Tak sedap. Pakai esen perisa almond sesuai digadingkan dengan pisang atau kalau takde boleh je guna esen vanilla biasa. Kalau dah letak pisang dalam tu buat apa nak perasa tiruan lagi?


DSC_3334

Oklah here is the recipe. ;)

Resepi : BANANA BREAD / BANANA CAKE

BAHAN-BAHANNYA
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/3 camca teh garam halus*
3/4 camca teh soda bicarbionate
*Diayak bersama sama

3 biji pisang berangan (dilecek pakai garfu jgn hancur sgt ye)
2 biji telur gred B
1 sudu kecil almond flavor / esen vanilla
3/4 cawan gula caster - saya kurangkan kepada 1/2 cawan sebab nak kurang manis
1/3 cawan mentega cair / minyak sayur

CARA MEMBUATNYA
Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, Butter cair, esen pisang. Kacau rata.
Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
Tuang dalam acuan dan bakar sehingga masak.

Bubur Asyura Kedah

DSC_3249

Selama ni, ingatkan bubur Asyura ni sama di setiap negeri. Rupanya lain lain. Orang Kedah pangil Bubur Sora (singkatan untuk Asyura). Untuk yang diluar Kedah yang berminat nak cuba boleh la cuba resepi ni. Rasanya seperti bubur kacang cuma ianya beku seperti pudding dan dalam nya ada pisang, keledek, dan berbagai jenis kacang seperti kacang kuda, kacang merah dan kacang tanah. Tetapi bahan bahan penting ialah tepung beras dan kacang hijau. Bahan sampingan pula boleh dipelbagaikan, seperti kacang merah, kacang tanah, keledek putih atau unggu, nangka, cempedak dan yang paling best adalah durian.

DSC_3243

 DSC_3219 

Bubur Asyura Kedah
Untuk dapat 2 talam sederhana
Bahan-bahanya :
4 cawan tepung beras
1 1/2 cawan kacang hijau - direbus sehingga lembut. Tapis dan simpan air.
3 kotak santan (boleh pakai santan segar lagi sedap)
gula pasir ikut manis - saya guna 2 1/2 cawan untuk kurang manis
gula merah - tak pakai, kalau pakai warna akan gelap sikit
1 tin jagung dalam tin
4 biji pisang berangan (atau pisang apa pun boleh) dipotong kecil
2 biji keledek dadukan rebus 1/2 masak dan tapis

Cara cara :
Pictures

1. Campurkan santan kotak dalam satu bekas. Campurkan air rebusan kacang hijau dan air masak dengan santan tadi. jadikan semuanya kira kira 10 cawan air + santan. Campurkan 2 sudu kecil garam dalam santan tadi. Kacau rata. Campurkan tepung beras dan gula. Kacau sehingga gula larut. At this point boleh rasa tahap kemanisan yang kita nak..

2. Masukkan bancuhan tadi ke dalam periuk atau kuali. Buka api perlahan dan kacau sehingga bancuhan hampir mendidih. Masukkan keledek, kacang hijau rebus, jagung dan kacau berterusan sehingga pekat dan keledek masak sepenuhnya. Boleh tambah air jika rasa adunan pekat, berketul dan susah nak kacau. Saya ada tambah air sebanyak 2 cawan sebab macam pekat sgt.

3. Bila tepung dah nampak berkilat, tandanya dah masak. Cuba letak diatas piring, adunan tepung akan beku dan tak melekat tandanya dah masak. Akhir sekali masukkan pisang atau buah lain yang lembut seperti nangka, durian dan sebaginya. Kacau seketika lagi beberapa minit dan tutup api. Tuang dalam bekas dan biarkan bubur sejuk sebelum dipotong.

Sunday 17 November 2013

Kuih Ketayap

Kuih Ketayap, atau disesetengah negeri dipanggil kuih dadar.
DSC09804

DSC09845

DSC_2273


Inti Kelapa Gula Merah.
Inti kelapa ni bukan sahaja boleh dijadikan sebagai inti kuih ketayap. Boleh juga dijadikan inti kuih pau, inti karipap (versi manis) dan boleh dimakan dengan pulut kukus. Lebihkan palm sugar kalau untuk dimakan bersama pulut.

Bahan-bahanya:
1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
1/2 cawan palm sugar diparut (atau lebih kalau tak manis) - boleh juga guna brown sugar atau gula merah serbuk
2 sudu besar gula (atau lebih kalau tak manis)
2 helai daun pandan
sedikit air untuk larutkan gula
Caranya, Palm sugar atau gula kabung tu diparut dengan pisau sehingga hancur. Campurkan gula kabung, gula putih, daun pandan dan air secukupnya untuk melarutkan gula. Masak seketika atas api perlahan sehingga gula larut. Masukkan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan terus kacau sehingga air gula kering.

Pictures1

DSC_2277

Untuk kuih dadarnya, agak tricky juga nak dapatkan dadar ketayap yang lembut, gebu dan tahap ketebalan yang sesuai. Try and error skilss diperlukan. Cuba bancuh adunan tepung ikut resepi dulu, buat sekeping, dan cuba rasa. Kalau keras, tambah air. Kalau terlalu lembut, nipis dan susah nak menggulung, boleh tambah sedikit tepung. Yang saya buat ni 2 kali adjust tambah air, dan dapat lah kuih dadar yang gebu, lembut, nipis dan sedap!!

Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 sudu kecil pewarna/perasa pandan jenama nona
2 cawan air - masuk sedikit2 dan adjust ikut kelembutan crepe ketayap... kadangkala jenis tepung kita pakai tak sama, takut jadi cair pulak.. masak sekeping dulu dan rasa, kalau keras boleh tambah air atau susu)
1 cawan susu / santan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak minyak untuk kuali dan seikat daun pandan sebagai berus

Campurkan semua bahan bahan  dan guna whisk untuk memukul sehingga sebatu dan dadarkan diatas kuali.

Pictures2

Sup Tulang dan kebaikannya

 Raya haji lepas kan tak dapat balik kampung husband sebab urusan kerja. Terlepas tengok kerbau ditumbangkan. Terlepas la jugak sup tulang kerbau yang ditunggu tunggu tu... Jadi a week after raya, DH datang kesini dengan tulang kerbau dan daging kerbau korban hari tu. My mother in law kat rumah ada peti sejuk beku yang besar tu. Tahap bekunya memang sangat baik. Bila DH dah sampai kedah pagi pagi, masih elok lagi beku. It took another 2 hours to thaw it out!! feww power betul.

Hari tu juga, lepas thaw, my mom rebus tulang selama 2 jam lebih. Untuk mendapatkan sup tulang yang sedap, masa rebus tak perlu letak banyak bahan. Cukup sekadar halia, sedikit lada hitam dan bawang besar dibelah belah. Rebus sehingga lembut, barulah masukkan bunjut sup untuk mewangikan sup. Akhir sekali tabur  daun sup dan tutup periuk ;)

DSC_2646


Ramai yang cakap, sup tulang ni tak berbahaya ke makan? Jawapanya dah makan pun setahun 2-3 kali atau during raya korban, nak bahaya apa kan? jangan pula makan hari hari terutama yang di kedai. Sebab kandungan MSG yang diletak tu lah yang membahayakan bukan lah daging dan tulang tu.

Bone broth atau air rebusan tulang sangat baik sebenarnya untuk tubuh badan. Air rebusan tulang kaya dengan mineral dan vitamin sebab ianya disedut keluar semasa proses merebus yang lama. Air rebusan tulang boleh memulihkan penghadaman, keradangan, sakit sendi, lemah tubuh badan akibat deman, memanaskan badan (apabila ianya ditambah herba-herba didalamnya). Ianya tinggi dengan amino acids prolyn dan glicyn yang penting untuk tisu hubungan (connective tissue) didalam badan terutama organ organ badan kita.

Untuk mendapat kebaikan air rebusan tulang, tidak semestinya kita menggunakan tulang lembu, kerbau atau kambing. Tulang ayam juga boleh digunakan.

 DSC_2663

Sunday 10 November 2013

They grow up so fast!!

My baby furkids were about 8 months old now.  We got the two of them on June, from DH's friend.

 One day they'll sleep for 24 hours, the next three they'll be on a cocaine-like frenzy, bouncing off the walls and lompat sana sini,  kacau Mak Tok (my mom) nak masak.. They are getting noticeably bigger now too, and is so curious and inquisitive. They keep getting lost in the house, and outside the house too. Risau kena kidnap je dengan budak budak. Selalu doa, jgn lah hilang lagi.

That big, giant black furrball is Shade Dempoi (Dempoi gemuk sangat sebab suka makan). And the hyperactive and cheeky with grey strips is Grey Nyonyot (suka nyonyot baju orang).

Comel kan budak budak 2 ekor ni. My Mom, adik adik pun dah sayang sangat. My mom treat them macam cucu sendiri hehehe...

DSC03058ed

DSC03065ed

DSC03078ed

DSC_2420 

The picture below is the one I took the day we brought them home.  They was so small and sweet and precious ....
DSC02108ed
    DSC01970ed

DSC01978ed
  DSC01904ed

DSC01951ed

Saturday 9 November 2013

Rosselle Bread Puding

My previous article about Rosselle flower HERE.

We got the anak pokok from my mother in law. Pokoknya sangat senang membiak. Senang dijaga. Tahu tahu je , we end up with a lot of rosselle flowers at home. Mom will make syrup out of it. Sedap! And the syrup pula now dah terlalu banyak dalam freeze,so terfikirlah bread pudding and rosselle syrup.. why not lah kan? Kalau mat salleh can have their bread pudding with raspberry sauce such a great combination, rosselle pun dah good enough, kind of berry jugak kot hehehe


DSC00072

This is the cheated cheap ribena made from roselle syrup hehehe... yes the taste just like ribena..
DSC09853

This is the flower, we only used the calyx, boiled with water and sugar. The calyx will produced the natural red in color and ribena flavour syrup..
DSC09851

The bright red color is extracted from the flower! merahnya mak ngah! 
DSC00084

DSC00068

Here is the recipe.. cuba lah k... :)

Roselle Bread Pudding
5-6 keping roti putih dipotong kiub
1 Cawan fresh milk
2 biji telur
2-3 sudu besar gula
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Sedikit garam
Sirap bunga roselle secukupnya. Boleh ganti dengan sirap strawberry, apa apa jenis sirap, atau jem strawberry atau apa apa jem

Cara buat sirap roselle :
Asing biji roselle dibahagian tengahnya.
1 mangkuk bunga roselle direbus bersama 1 mangkuk gula pasir dan dengan air secukupnyasehingga mendidih dan menjadi sirap.

Cara-caranya :
Roti yang dipotong kiub direndam selama 3-4 jam atau sehingga roti lembut.  Pukul telur guna pemukul tangan, masukkan gula, garam dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga gula hancur dan sebati. Masukkan mentega cair dan pukul lagi sehingga sebati.




Campurkan adunan telur dengan roti yang direndam tadi. Kacau rata. Lengserkan acuan sederhana besar dengan mentega. Tuang adunan ke dalam acuan. Tuang kan sirap rossele sedikit keatas adunan dan buat putaran seperti bentuk marble.

Bakar pada suhu 170C selama 30-40 minit sehingga masak dan pudding keras.

Potong dan hidangkan dengan sirap rosselle sebagai sosnya. Puding ni rasa sedikit kurang manis sebab sirap rosselle tu sudah manis.

Daging Merah Rose

Resepi yang simple ni dapat dari kedai makanan Thai. Simple dan mudah.

  DSC09857

DSC_2520

Daging Merah Rose
Bahan-bahan
1 kg daging lembu dipotong nipis
1 botol pewarna berperisa rose - jgn masuk sebotol, cukup memerahkan daging
lada hitam dan lada sulah
3 sudu besar kicap cair - boleh juga pakai garam
Halia muda yang diparut kasar
Bawang putih dicincang
Perap semua  bahan diatas semalaman atau at least 3-4 jam

Sedikit minyak untuk menumis
Bawang putih dicincang
Cili padi diketuk
Sedikit sos tiram
2 bawang besar - dipotong tebal dan besar.
3 batang daun bawang dipotong
Tomalo dibelah 
Boleh juga masuk sayuran lain seperti kacang panjang, brocoli, kubis bunga dan carrot

DSC_2484

DSC_2493

Panaskan minyak. tumis bawang putih dan cili padi yang diketuk. Kemudian masukkan daging, dan biar daging masak dengan menutup kuali. Sekala sekala dikacau. Masukkan sos tiram. Boleh tambah pewarna rose at this point kalau daging nampak pucat.

Masukkan garam secukup rasa. Apabila daging masak, masukkan bawang besar dipotong dadu dan biarkan layu sedikit. Akhir sekali masukkan sayur sayuran yang dipotong. Kacau seketika dan angkat.


Friday 8 November 2013

Brownie Mix

Teringin nak makan brownie, tapi stok koko powder habis. Nak beli malas pula. Sebab yang pertama, harga se tin paling besar jenama premium ialah RM20 lebih. Harga tin kecil pula kalau dicongak balik lebih mahal dari yang tin besar. Jadi kalau tak nak rugi baik beli tin besar. Sebab ke 2 kalau ambil tin besar, maka chances akan adanya follow up untuk second batch brownies, 3rd batch.. pendek kata... selagi koko powder tu tak habis hehehe.. Chances untuk merosakkan penimbang agak tinggi disitu.. :D

Option paling bagus ialah membeli brownies mix in box. Ni beli jenama NONA. Tak berapa sedap macam brownies yang dibuat sendiri, tapi nak hilangkan craving tu boleh lah kan.. Just jazz up a bit, I added cream cheese swirl on top of the brownies. Again, I made a big mistake by putting the oven on high temp, the cheese swirl burn sikit, tak nampak swirl nya. Again, sebab ianya brownies mix from box, tak rasa regret sangat :D. Kalau brownies yang start from scratch buatnya mau tension!

Kalau beli apa apa kek mix in box, especially cake chocolate, boleh ikut tips berikut untuk mendapatkan kek yang lebih sedap dengan perisa yang berlainan.

DSC09975

Untuk kek mix kek coklat atau brownies mix:
1. Untuk mendapatkan rasa coklat yang sedap, tambah satu sudu kecil nescafe. Nescafe atau coffee dapat menyerlah rasa coklat.
2. Boleh ditambah chocolate chips ke dalam batter
3. Boleh ditambah kekacang seperti badam atau walnut dicincang kedalam batter
4. Tambah sedikit garam untuk memberi rasa lemak kepada cake atau brownies
5. Selalu cake mix resepinya hanya perlu tambah minyak dan telur atau air. Gantikan minyak dengan butter yang dicairkan dengan sukatan yang sama seperti arahan di kotak.  Untuk air boleh gantikan dengan susu, atau jus oren.
  DSC09994

Untuk cake mix perisa vanilla  atau butter cake :
1. Boleh tambah creme cheese yang dipukul bersama telur dan gula. kemudian putarkan adunan kedalam butter dengan pisau (swirl)
2. Boleh tambahkan jus oren, atau sebarang jus buah, untuk mendapatkan kek berperisa. Boleh juga tambah perisa pandan, strawberry atau apa apa sahaja perisa instant.
3. Boleh tambahkan campuran buah buahan kering yang dipotong dadu dan direndam semalam didalam jus oren. Jadilah kek buah :D
4. Selalu cake mix resepinya hanya perlu tambah minyak dan telur atau air. Gantikan minyak dengan butter yang dicairkan dengan sukatan yang sama seperti arahan di kotak.  Untuk air boleh gantikan dengan susu, atau jus oren.
5. Tambah sedikit garam untuk memberi rasa lemak kepada cake.


Belajar tips ni pun dari pembuat kek komersial. Kebanyakan kek yang kita order homemade sebenarnya adalah dari cake mix in box. Cuma mereka pandai mengolah dan mengedit cake mix tu menjadi sedap dan dihias pula cantik cantik. Sekotak cake mix baru berapa RM8-RM10 dan bandingkan berapa harga kita bayar untuk sebiji kek!!  :D

  DSC09970

Macaroni Goreng

Technically its not macaroni yang digoreng, tapi teknik yang betul adalah menggaul macaroni yang telah direbus al dente (sedikit keras) dengan sos yang yang sedang dimasak seketika diatas api dan tutup. Macaroni akan menyerap sos lebihan kedalam dan melembutkannya. Bukan lah kita menggoreng macaroni tersebut seperti kita goreng nasi!! Whatever it is, kita dah synonym dengan panggil macaroni macam ni macaroni goreng hehehe. Saya dah try goreng (buat ala ala goreng char kuey teow), memang hancus!


  DSC00029

Resepi sangat senang. Masak pun pejam mata je. Enjoy cooking!

Macaroni in Tomato Sauce

Bahan-bahan :
1 packet Macaroni elbow saiz sederhana
1 cawan mix vegetables
3 keping daging Burger RAMLY- dipotong dadu dan digoreng separuh masak dengan sedikit minyak. Proses ni nak keluarkan minyak dalam daging burger yang extra banyak tu. Boleh juga pakai daging fresh yang dicincang  kasar.
4 batang sosej - dipotong dadu atau nipis
1/2 cawan tomato puree
satu biji tomato - dipotong dadu
4 bawang putih dicincang
1 bawang besar dicincang dadu
Minyak zaitun untuk menumis - boleh je pakai minyak masak biasa, tapi kalau minyak zaitun boleh pakai banyak sebab healthy he he he
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili - untuk sedikit rasa manis
Sedikit italian herbs - kalau suka.
Sedikit serbuk cili - ditabur jika nak pedas
Garam secukup rasa

Cara :

Rebus spaghetti dengan air sehingga al dente. (lembut diluar tetapi bila gigit masih rasa tepung keras sikit didalam). Tapis dan simpan air rebusan untuk kuahnya. Gaul macaroni yang direbus dengan sedikit minyak zaitun supaya tak melekat.

Tumis bawang putih, masukkan sosej dan goreng sebentar. Masukkan tomato puree, tomato cincang, sos tiram, sos cili dan sos tiram. Masukkan sedikit air rebusan macaroni tadi sekiranya terlalu kering. Masukkan daging burger, bawang besar cincang dan mix vegetables. Biar sehingga kuah meresap kedalam daging dan sosej tadi. Tambah air rebusan jika perlu. Kuah perlu sedikit berair. Fungsi air rebusan macaroni ialah supaya kuah lebih pekat dan sedap. Chef Giada De Laurentis yang cakap la. :D

Akhir sekali masukkan macaroni yang direbus tadi dan gaul seketika, sambil masukkan air rebusan jika kuah terlalu kering, biar seketika. Its ok kalau agak berair sedikit. Ianya akan kering dan meresap ke dalam pasta kemudian dan menjadi lebih sedap!

Monday 4 November 2013

Nasi Goreng Kampung

Senang je cara nak buat. Untuk 3 cawan nasi, tumbuk segenggam ikan bilis, 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 3-4 biji cili api, dan sedikit belacan. Tumbuk kasar jangan terlalu hancur.

Tumis bahan yang ditumbuk tadi dengan sedikit minyak, biarkan wangi dan garing, boleh masukkan isi ayam atau udang juga. Pecah telur dan masukkan nasi. Biar seketika hingga nasi garing sedikit. Akhir sekali boleh masukkan kangkung, kubis atau kacang panjang. I like to have my naso goreng kampung with kubis beijing yang hijau. :)

Ni nasi goreng semasa breakfast pagi tadi.


Hari tu DH datang, dia makan nasi goreng kampung ni dengan sup tulang. Sedap sangat katanya.. :D

Sunday 3 November 2013

My Mom's Laksa Recipe

Laksa. Siapa lah yang tak suka kan. Rasanya yang pedas pedas masam, dengan aroma ikan yang harum diselangseli dengan aroma bunga kantan, dan daun kesum. Sesetengah tempat ada yang letak serai, lengkuas dan macam macam lagi. Tak tau pula dari mana asal nya laksa. Setiap negeri ada version nya masing masing. Yang pekat, yang bersantan, yang cair.  Ada dua versi laksa di Kedah ni. Kalau di penang, terkenal dengan laksa lemak nyonya yang pekat dan macam macam ditaruh dan laksa asam yang berkuah cair dan dimakan dengan otak udang yang manis. Di kedah juga sama. Ada laksa tradisional kedah yang kuah nya warna putih. Sebab kuah nnya putih kerana mengunnakan ikan kembung (selalunya yang kecil-kecil tu) dan cili padi kampung instead of using cili kering. Dalam kuah ada masuk daun kesum, bunga kantan (ada version yang tak letak) dan serai diketuk. Laksa ni dimakan dengan pelbagai jenis ulaman seperti daun putat, daun ulam raja, dan daun selom.

Satu jenis lagi laksa kedah, yang biasanya akan dijumpai di kedai kedai sekitar kedah ialah asam laksa versi kedah. Agaknya dipengaruhi oleh asam laksa cina penang, tetapi dimelayukan dan disesuaikan rasa orang disini. Kuahnya kena pakai ikan sardine fresh dan menggunakan cili kering, tahap kepekatan antara pekat dan cair, sedang sedang sahaja dan garnishing nya pun dah tak pakai ulam. Sekadar timun, daun salad, bawang dan limau.

Apa pun kedua dua versi laksa tu saya suka ;)

image (30)

Asam Laksa Kedah (my mom's version)

Laksa kasar kering (direndam semalamam). Esoknya rebus sehingga lembut
1 kg Ikan sardine fresh – rebus dengan garam dan asam keping. Air rebus tu simpan. Ikan diperisi dan ditumbuk. Optional - Tulang dan kepala dikisar sehingga halus, pakai penapis plasti, tapis kisaran tulang ikan. Ambil airnya. Rasionalnya tulang tu bagi kemanisan kepada kuah laksa...
2 cawan cili kering kisar dengan 2 bawang besar dan sedikit belacan – kalau tak suka pedas boleh kurangkan
2 bunga kantan
Se ikat daun kesum
Asam keping

Caranya :
Masukkan air rebusan ikan, air tulang ikan, isi ikan yang ditumbuk dan cili yang dikisar. Masukkan asam keping dan biarkan kuah mendidih. Boleh tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Garam secukup rasa. Rebus seketika sehingga cili masak – hilang bau cili dan bawang yang kuat tu. Kalau nak sedap kena prepare awal awal supaya kuah lebih sebati.

Hidangkan dengan telur rebus, daun salad atau ulam yang dipotong halus, timun, bawang dan limau.

Tips : Sediakan kuah laksa malam sebelum dimakan esoknya atau disediakan pagi sebelum dimakan pada tengahari. kuahnya lebih sebati, dan beraroma. Kuahnya tidak mudah basi. kalau ada baki kuah, boleh difrozenkan. Nanti nak masak laksa, tak payah susah susah buat kuah :)



Saturday 2 November 2013

Pho Bo (Vietnamese Beef Noodles Soup)

I love flat noodles (kueyteow). I dont have any particular reason why I like this noodle so much, I simply like it. I prefer this noodle than any other noodles. Kalau ke kedai sup, everyone akan order bihun sup, mee sup, and I sorang dengan kueyteow sup. Tak boleh nampak mula lah craving nak makan :D

Dont remember when I cooked this, just want to share the recipe of my fav Pho Bo. 

Vietnamese noodles

Pho Bo (versi melayu :D)

1 packet Kuey Teow
Daging lembu secukupnya (dalam 500gm cukup untuk 2-3 orang makan) - seeloknya guna bahagian bertulang
1 ulas Bawang besar (Resepi asal, tak perlu buang kuit, tapi I noticed kulit bawang kat supermarket sangat lah kotor, so just play safe, buang je lah kulit nipis diluar dan  dipotong dua melintang
3 ulas Bawang putih - dibelah dua
2 Bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2-3 sudu Sos ikan - atau boleh pakai pati ikan bilis
Taugeh, daun bawang dan daun sup secukupnya
Air secukupnya untuk merebus

Untuk sos kicap, boleh buat ikut resepi masing untuk mengkut citarasa kita. My cili kicap consist of Cili Padi yang direndam dalam air panas seketika, sedikit bawang goreng, 1 ulas bawang putih dan kicap. Kisar semuanya dalam blender.

Cara memasak kuah sup :

Rebus daging dan tulang bersama bawang besar, bawang putih,  bunga lawang, kulit kayu manis sehingga daging lembut. Selalunya ambil masa dekat satu jam lebih jugak. Kuah should be clear dan tak gelap.
Masukkan sos ikan dan hidangkan bersama kuey teow. Daging boleh dihiris nipis dan hidang diatas kuey teow bersama hirisan daun bawang dan daun sup.


  Vietnamese noodles

AidilAdha 2013

Raya AidilAdha disambut sederhana. Cukup la sekadar menghayati pengertian Aidiladha, pengorbanan dan sepinggan nasi tomato ayam goreng dan daging masak hitam :)



While DH enjoy his raya and the qurban ceremony at his hometown, biarla kita disini berkorban rasa dan perasaan untuk tidak merasai semua tu demi kerja dan keluarga tersayang ;')

Anak anak bulus mummy yang muka tak puas hati sebab tak lepas dari cage. Bukan tak nak lepas, tapi nanti tak terlayan tetamu yang kunjung tiba nanti...


Minggu lepas ada buat kuih ketayap, menjadi juga untuk first timer ni. Alhamdulillah.





Harapan semoga pengorbanan diiringi keihklasan.



Yours truly,
ENY