I love flat noodles (kueyteow). I dont have any particular reason why I like this noodle so much, I simply like it. I prefer this noodle than any other noodles. Kalau ke kedai sup, everyone akan order bihun sup, mee sup, and I sorang dengan kueyteow sup. Tak boleh nampak mula lah craving nak makan :D
Dont remember when I cooked this, just want to share the recipe of my fav Pho Bo.
Dont remember when I cooked this, just want to share the recipe of my fav Pho Bo.
Pho Bo (versi melayu :D)
1 packet Kuey Teow
Daging lembu secukupnya (dalam 500gm cukup untuk 2-3 orang makan) - seeloknya guna bahagian bertulang
1 ulas Bawang besar (Resepi asal, tak perlu buang kuit, tapi I noticed kulit bawang kat supermarket sangat lah kotor, so just play safe, buang je lah kulit nipis diluar dan dipotong dua melintang
3 ulas Bawang putih - dibelah dua
2 Bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2-3 sudu Sos ikan - atau boleh pakai pati ikan bilis
Taugeh, daun bawang dan daun sup secukupnya
Air secukupnya untuk merebus
Untuk sos kicap, boleh buat ikut resepi masing untuk mengkut citarasa kita. My cili kicap consist of Cili Padi yang direndam dalam air panas seketika, sedikit bawang goreng, 1 ulas bawang putih dan kicap. Kisar semuanya dalam blender.
Cara memasak kuah sup :
Rebus daging dan tulang bersama bawang besar, bawang putih, bunga lawang, kulit kayu manis sehingga daging lembut. Selalunya ambil masa dekat satu jam lebih jugak. Kuah should be clear dan tak gelap.
Masukkan sos ikan dan hidangkan bersama kuey teow. Daging boleh dihiris nipis dan hidang diatas kuey teow bersama hirisan daun bawang dan daun sup.
No comments:
Post a Comment