Saturday 9 November 2013

Rosselle Bread Puding

My previous article about Rosselle flower HERE.

We got the anak pokok from my mother in law. Pokoknya sangat senang membiak. Senang dijaga. Tahu tahu je , we end up with a lot of rosselle flowers at home. Mom will make syrup out of it. Sedap! And the syrup pula now dah terlalu banyak dalam freeze,so terfikirlah bread pudding and rosselle syrup.. why not lah kan? Kalau mat salleh can have their bread pudding with raspberry sauce such a great combination, rosselle pun dah good enough, kind of berry jugak kot hehehe


DSC00072

This is the cheated cheap ribena made from roselle syrup hehehe... yes the taste just like ribena..
DSC09853

This is the flower, we only used the calyx, boiled with water and sugar. The calyx will produced the natural red in color and ribena flavour syrup..
DSC09851

The bright red color is extracted from the flower! merahnya mak ngah! 
DSC00084

DSC00068

Here is the recipe.. cuba lah k... :)

Roselle Bread Pudding
5-6 keping roti putih dipotong kiub
1 Cawan fresh milk
2 biji telur
2-3 sudu besar gula
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Sedikit garam
Sirap bunga roselle secukupnya. Boleh ganti dengan sirap strawberry, apa apa jenis sirap, atau jem strawberry atau apa apa jem

Cara buat sirap roselle :
Asing biji roselle dibahagian tengahnya.
1 mangkuk bunga roselle direbus bersama 1 mangkuk gula pasir dan dengan air secukupnyasehingga mendidih dan menjadi sirap.

Cara-caranya :
Roti yang dipotong kiub direndam selama 3-4 jam atau sehingga roti lembut.  Pukul telur guna pemukul tangan, masukkan gula, garam dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga gula hancur dan sebati. Masukkan mentega cair dan pukul lagi sehingga sebati.




Campurkan adunan telur dengan roti yang direndam tadi. Kacau rata. Lengserkan acuan sederhana besar dengan mentega. Tuang adunan ke dalam acuan. Tuang kan sirap rossele sedikit keatas adunan dan buat putaran seperti bentuk marble.

Bakar pada suhu 170C selama 30-40 minit sehingga masak dan pudding keras.

Potong dan hidangkan dengan sirap rosselle sebagai sosnya. Puding ni rasa sedikit kurang manis sebab sirap rosselle tu sudah manis.

No comments:

Post a Comment