Saturday, 9 November 2013

Daging Merah Rose

Resepi yang simple ni dapat dari kedai makanan Thai. Simple dan mudah.

  DSC09857

DSC_2520

Daging Merah Rose
Bahan-bahan
1 kg daging lembu dipotong nipis
1 botol pewarna berperisa rose - jgn masuk sebotol, cukup memerahkan daging
lada hitam dan lada sulah
3 sudu besar kicap cair - boleh juga pakai garam
Halia muda yang diparut kasar
Bawang putih dicincang
Perap semua  bahan diatas semalaman atau at least 3-4 jam

Sedikit minyak untuk menumis
Bawang putih dicincang
Cili padi diketuk
Sedikit sos tiram
2 bawang besar - dipotong tebal dan besar.
3 batang daun bawang dipotong
Tomalo dibelah 
Boleh juga masuk sayuran lain seperti kacang panjang, brocoli, kubis bunga dan carrot

DSC_2484

DSC_2493

Panaskan minyak. tumis bawang putih dan cili padi yang diketuk. Kemudian masukkan daging, dan biar daging masak dengan menutup kuali. Sekala sekala dikacau. Masukkan sos tiram. Boleh tambah pewarna rose at this point kalau daging nampak pucat.

Masukkan garam secukup rasa. Apabila daging masak, masukkan bawang besar dipotong dadu dan biarkan layu sedikit. Akhir sekali masukkan sayur sayuran yang dipotong. Kacau seketika dan angkat.


No comments:

Post a Comment