Siapa yang tak suka kek pisang kan, especially yang homemade punya. Like me, I love cake ala ala bundt cake ni makan panas panas wash down dengan coffee atau teh.
The original recipe it called BANANA BREAD. I really dont know the difference between Banana Bread and Banana Cake. But this cake is worth try.
The verdict, kek nya lembut dan lebih sedap dimakan panas panas. Lebih lama simpan selepas dibakar kek jadi lebih moist dan harum.
Ramai yang tak suka buat kek pisang sebab selalunya selalu rasa soda bikarbonat yang terlalu kuat dalam cake. Tak sure pulak kek lain yang pakai soda ni, tak ada pula masalah ni. Semoga tips berikut dapat membantu.
2. Pakai pisang yang berbau harum wangi seperti pisang berangan. jangan guna esen perisa pisang. Tak sedap. Pakai esen perisa almond sesuai digadingkan dengan pisang atau kalau takde boleh je guna esen vanilla biasa. Kalau dah letak pisang dalam tu buat apa nak perasa tiruan lagi?
Oklah here is the recipe. ;)
Resepi : BANANA BREAD / BANANA CAKE
BAHAN-BAHANNYA
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/3 camca teh garam halus*
3/4 camca teh soda bicarbionate
*Diayak bersama sama
3 biji pisang berangan (dilecek pakai garfu jgn hancur sgt ye)
2 biji telur gred B
1 sudu kecil almond flavor / esen vanilla
3/4 cawan gula caster - saya kurangkan kepada 1/2 cawan sebab nak kurang manis
1/3 cawan mentega cair / minyak sayur
CARA MEMBUATNYA
Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, Butter cair, esen pisang. Kacau rata.
Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
Tuang dalam acuan dan bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment